Médecins Sans Frontières / Lékaři bez hranic

01.06.2014 10:22

Médecins Sans Frontières/Lékaři bez hranic jsou mezinárodní humanitární organizace, která poskytuje odbornou zdravotnickou pomoc lidem v ohrožení a v případě krizí. Organizace byla založena v roce 1971 skupinou francouzských lékařů a novinářů, kteří měli přímou zkušenost s hladomorem v Biafře. Poskytuje zdravotnickou pomoc ve více než 60 zemích světa s více než 2 500 mezinárodních a 29 000 místních spolupracovníků.

V zemích, ve kterých nefungují nebo zcela chybí jakékoliv zdravotnické struktury, poskytují Lékaři bez hranic zdravotní péči, provozují kliniky, vykonávají chirurgické operace, bojují s epidemiemi, provádějí očkovací kampaně. Lékaři bez hranic rovněž pracují v odlehlých a těžce přístupných oblastech a také školí místní personál. Zabezpečují provoz výživových center pro podvyživené děti, provozují programy psychologické pomoci a ošetřují pacienty postižené infekčními nemocemi, např. tuberkulózou, spavou nemocí či HIV/AIDS. Hlavním cílem těchto aktivit je poskytnutí lékařské pomoci populacím, které nemají přístup ke zdravotnickým službám.

Svědectví

Lékaři bez hranic využívají různých možností a prostředků k tomu, aby mohli informovat veřejnost o krizových situacích, pokud je to nezbytné ke zlepšení situace postižených. Cílem práce Lékařů bez hranic je zmírnění lidského utrpení, ochrana lidských životů a zdraví a znovunavrácení úcty k lidským bytostem a základním lidským právům.

Jen nepatrná část populací, které se dostanou do stavu ohrožení, se stane objektem zájmu médií. Týmy Lékařů bez hranic jezdí do míst, o kterých mnozí lidé nikdy před tím neslyšeli, aby tam pomáhali těm, kteří se stali oběťmi přírodních katastrof nebo válek.

Pracovníci Lékařů bez hranic své zkušenosti po návratu z misí využívají pro podávání svědectví o tom, co viděli. Pro Lékaře bez hranic je zvyšování informovanosti o těchto populacích a o situaci, ve které se nacházejí, velmi důležité. Kdykoliv je to možné, poskytují pracovníci rozhovory a pořádají prezentace. Lékaři bez hranic také pořádají výstavy a vydávají publikace s cílem zvýšit povědomí veřejnosti o těchto krizích.

Lékaři bez hranic informují o porušování základních lidských práv a o zločinech páchaných na obyvatelstvu. Vyvíjí tlak na odpovědné představitele států prostřednictvím přímé konfrontace, mobilizace mezinárodního společenství a prostřednictvím zveřejňování svědectví ve světových médiích. Ve snaze vyhnout se kompromisům a manipulacím zůstávají Lékaři bez hranic za všech okolností neutrální a nezávislou organizací.

Většina příjmů organizace pochází ze soukromých zdrojů. Lékaři bez hranic se tímto snaží být finančně nezávislí a zajistit si tak ve svých humanitárních misích možnost rovnocenného přístupu ke všem lidem v nouzi.

Organizace Lékaři bez hranic byla založena v roce 1971 a od té doby rozvíjí své programy humanitární pomoci po celém světě.