Tajemný mecenáš posílá Zhořelci každé jaro miliony

10.05.2014 07:09

Zhořelec (Görlitz) – Německý Zhořelec se těší přízni tajemného sponzora. Každé jaro od něj dostává půl milionu eur (přibližně 14 milionů korun) na obnovu historického centra a památek. Odkud peníze pocházejí, je záhadou. Tajný dárce je na účet města posílá pravidelně už 20 let.

Rychbašská věž, Poštovní náměstí či Muzeum Slezska. Stopy štědrého anonyma jsou patrné po celém městě, které až do třicetileté války patřilo české koruně a nyní se považuje za jedno z nejhezčích měst v Německu. Místní si marně lámou hlavu, od koho peníze přitékají.

Záhadný dárce radnici německého Zhořelce posílá peníze rok co rok na jaře. Má jen dvě podmínky – musejí jít na městské památky a nikdo nesmí prozradit jeho totožnost. "Skupina pěti lidí rozhodne, jak peníze mezi majitele budov rozdělit. Pak se majitelé domů mohou pustit do práce a peníze využít na rekonstrukci a údržbu," uvedl Hartmut Wilke, šéf odboru hlavního architekta. "Nevím, kdo to je. Ale myslím, že se do našeho města před lety prostě zamiloval a od té doby se sem čas od času vrací, aby se podíval, co se tu udělalo," myslí si Nadia Stoykowová, obyvatelka Zhořelce.