Forum 2000

28.07.2013 10:03

Nápad uspořádat konferenci Forum 2000 se zrodil v roce 1997, když bývalý český prezident Václav Havel, laureát Nobelovy ceny Elie Wiesel a filantrop Yohei Sasakawa pozvali do Prahy světové osobnosti, aby společně diskutovali o výzvách, kterým lidstvo čelí na prahu nového tisíciletí. Od té doby se Forum 2000 rozvinulo v úspěšnou a obecně známou tradici konferencí, v rámci kterých významní hosté přibližují světovému společenství témata sahající od mezináboženského dialogu k lidským právům a národní bezpečnosti.

Bývalá kanadská premiérká Kim Campbell prohlásila: „Nejlepší způsob jak převést filosofii do akce je dát dohromady filosofy a vysoké činitele takovým způsobem, jakým to udělal prezident Havel na konferenci Forum 2000.“ Postupem času se Forum 2000 také stalo skutečnou pražskou tradicí, která je pozorně sledována médii, politiky, intelektuály, ekonomickou elitou a zainteresovaným publikem.

Významní hosté
Mezi více než 600 osobnostmi, které se zúčastnily konferencí Forum 2000 byli Jeho Svatost dalajlama, Bill a Hillary Clintonovi, Elie Wiesel, Yohei Sasakawa, Madeleine Albright, Mary Robinson, rabín Michael Melchior, José Ramos Horta, George Soros, Richard von Weizsäcker, Immanuel Wallerstein, Francis Fukuyama, Robert Cooper, Vartan Gregorian, Jeho královská výsost El Hassan Bin Talal, Grigory Yavlinsky, Henry Kissinger, Zygmunt Bauman a Boutros Boutros-Ghali.

Cíle konference
Od počátku se konference Forum 2000 zaměřovaly na mapování procesu globalizace a všímaly si jak pozitivních tak i negativních důsledků, se kterými se střetává čím dál tím víc propojený svět. Snažily se vést aktuální dialog o důležitých a komplikovaných tématech, která jsou klíčová pro budoucnost naší civilizace. Diskuze na konferenci zkoumá a analyzuje kořeny terorismu, roli náboženství, antropologické teorie o konfliktu civilizací a obecně všechny problémy, které jsou podstatou těchto pokračujících konfliktů. Delegáti Fora 2000 také diskutují o tom, jak zacházet s rozmanitými světovými kulturami, ideologiemi a náboženstvími, jestli je demokracie odpovědí v celosvětovém měřítku a jaká je role médií v konfliktu vnímaní.

Cílem těchto diskuzí je dosáhnout lepšího pochopení našeho globalizovaného světa a klíčových výzev, kterým lidstvo čelí. Forum 2000 poskytuje světovým politickým, intelektuálním, duchovním a ekonomickým vůdcům prostor k tomu, aby vyjádřili své obavy a zároveň hledali způsoby, jak se jim postavit.