Rada Evropy bude udílet Cenu Václava Havla za lidská práva

06.04.2013 13:27

Bojovníci za lidská práva mohou nově obdržet cenu nesoucí jméno Václava Havla. Ta nahradí cenu lidských práv Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Svým významem má být srovnatelná s nynější Sacharovovou cenou, kterou uděluje Evropský parlament už více než 20 let.

"Snažíme se této ceně dát novou náplň a nový elán," řekl dnes novinářům předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy Jean-Claude Mignon. Podle něj je shromáždění na to, že cena ponese Havlovo jméno, velmi hrdé. Zesnulý prezident byl známý ochránce lidských práv.

Dohodu o udílení mezinárodní ceny za přínos v oblasti lidských práv v Černínském paláci podepsali zástupci Knihovny Václava Havla, Nadace Charty 77 a Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Cena Václava Havla bude udílena každoročně za mimořádný přínos jednotlivce či nevládní instituce k ochraně lidských práv.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že cena lidských práv Parlamentního shromáždění Rady Evropy byla vytvořena v roce 2007 a dosud byla udělována každý druhý rok. Například v roce 2011 byla udělena ruské nevládní organizaci Výbor proti mučení.

Budoucí laureáti Havlovy ceny budou kromě diplomu a trofeje dostávat také odměnu ve výši 60 tisíc eur (asi 1,5 milionu korun). Z toho 30 tisíc eur dá český stát a po 15 tisících Parlamentní shromáždění Rady Evropy a Knihovna Václava Havla a Nadace Charty 77.

Vznik ceny ohlásila jak nadace, tak Havlova knihovna v prosinci roku 2011 poté, co Havel zemřel. Loni se pak obě instituce nejdřív dohodly, že ji budou udílet společně. Nakonec ještě vyjednávaly s Parlamentním shromážděním Rady Evropy, které tvoří zástupci národních parlamentů 47 zemí Evropy.

Kdo bude prvním laureátem, bude jasné na podzim. Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga, Havlova přítele, je svět v tak špatném stavu, že kandidátů bude jistě mnoho.

 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/vznikla-havlova-cena-za-lidska-prava-d75-/domaci.aspx?c=A130325_204739_domaci_cen